FPS Nedir?

 


Bu kısaltma, oyun dünyasında yaygın olarak kullanılıyor. FPS, First Person Shooter-Birinci Şahıs Nişancı türü oyunları tanımlamak için kullanılıyor. Oyuncunun, oyundaki karakterin gözlerinden oyun dünyasını görebilmesini sağlayan türde görüş açısı, mouse kontrolüyle yapılıyor. Ekranda, kontrol edilen karakterin elinde tuttuğu silah, sağlık çantası ve benzeri oyun unsurları da görülebiliyor. Yapımcıların verecekleri karara göre görüş açısı daha dar veya daha geniş olabilirken bu sayede oyuncu, kendini, oyun dünyasında gibi hissedebiliyor. Diğer fps (frames per second) ise oyun gibi gerçek zamanlı grafiklere sahip uygulamaların, ekranda, saniyede kaç kareyle gösterildiğini ifade ediyor.

FPS Türünün Kısa Tarihi
Türün ortaya çıkışı, yaygın olarak bilinenin aksine Doom ile değil 1973 yılında çıkan ve hem tek kişilik olarak oynanabilen hem de çok oyunculu modu olan Maze War ile başlıyor. Dönem şartları doğrultusunda çok yüksek işlem gücü ve özel görüntüleme sistemleri gerektiren oyunun varyasyonları NASA ve MIT gibi dev kurumların bilgisayarlarında çalıştırıldı.
Kendi hâlindeki oyuncuların FPS türüyle tanışması ise Maze War’un 19 yıl sonrasında, 1992’de mümkün oldu. id Software imzasını taşıyan Wolfenstein 3D, o zamana dek görülmemiş bir oyun deneyimi sunarken FPS oyunlarının ilki olarak anılmayı da garanti altına aldı. Modern FPS oyunlarından farklı olarak koridor temelli bir çevreye sahip olan ve oyundaki karakterin serbest kamera açılarıyla kontrol edilemediği yapımın bir yıl sonrasında çıkan Doom ise türün gelişmesini sağladı. 1992 yılından bu yana yüzlerce FPS oyunu çıktı; bazıları efsane oldu, bazıları ise dijital dünyanın karanlık dehlizlerinde kayboldu, gitti.
Bugüne Dek Yapılmış En İyi FPS Oyunlarından Bazıları
Amacımız, sonsuza doğru uzanan bir yazı hazırlamak değil ama bahsedilmeden geçilmeyecek, çok sayıda iyi FPS oyunu var. Listedeki eski oyunlar için ön yargılarınızı bir kenara bırakırsanız, hem bu oyunlarla güzel zaman geçirir hem de türün gelişimine katkıda bulunan en iyi FPS oyunlarından bazılarını birebir deneyimlemiş olursunuz.

Half-Life: FPS türünü Wolfenstein 3D başlattı, türü Half-Life şekillendirdi ve ondan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı.

Return to Castle Wolfenstein: Wolfenstein 3D’nin reboot versiyonu olan ve sıra dışı hikâyesiyle, bugün bile oynarken hop oturup hop kalkacağınız bir yapım.

Quake III: Arena: Çıktığı dönemin popüler online FPS oyunlarından biri sayılan yapım, botlarla ve yerel ağda multiplayer olarak hâlâ oynanabiliyor.

Call of Duty Evet, Medal of Honor: AA da İkinci Dünya Savaşı’nı konu ediniyordu ama ilk CoD ile savaşın tam ortasında gibi hissediyordunuz.

Half-Life 2 Hem grafik hem de fizik etkileşimiyle çığır açan, senaryosuyla ağızları açık bırakan bir yapımdı.

BioShock Denizin derinliklerinde gezinmeye, hayatınız boyunca unutmayacağınız bir FPS oyununa hazır olun.

Titanfall 2: Hikâye kurgusuyla, yüksek aksiyon seviyesiyle, akıcı mech savaşlarıyla ve anlatırsak spoiler olabilecek şaşırtıcı detaylarıyla modern FPS oyunlarının en iyi temsilcilerinden.

Doom (2016): Kimilerine göre sıradan, kimilerine göreyse özelliksiz. Ama gerçek FPS ruhunu en iyi yansıtan yapımlardan biri kesinlikle. Online olarak dünyaya meydan okuyabilmeniz de cabası.

Metro Exodus Türü, oynanış ve özellikle gerçek zamanlı ray tracing sayesinde grafik bakımından hayli ileriye taşıyan oyun, hayatta kalma unsurlarını, korku elementleriyle çok başarılı şekilde harmanlıyor.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Babadu Gimbal Öğretmen Onayı

Bisiklet Sürmenin Faydaları